BMW S 1000 RR

A fi sau a nu fi pe BMW S1000 RR

Un test extensiv cu BMW S1000 RR, în care am înțeles ce-a simțit Shakespeare când a scris “a fi sau a nu fi, aceasta este întrebarea”. 193 de cai, 0-100 km/h în 3 secunde.

Motociclismul e un “sport” periculos. În principiu, Clarkson are dreptate când spune că orice comandă de pe orice motocicletă pe care o atingi în timp ce merge te poate ucide.

Dacă strănuți și îți scapă mâna pe accelerație, ai toate șansele să pierzi spatele, să te ridici pe o roată, să cazi și să mori.

Dacă pleci de la semafor fără să ai viziera trasă complet, una din muștele de pe traseu îți va intra cu siguranță în ochi, ceea ce înseamnă că ai toate șansele să te panichezi, să clipești des și, prin urmare, să intri prin luneta mașinii din față, să dai cu dinții în schimbătorul de viteze și să mori.

Dacă frânezi prea brusc cu fața fără să aplici și spatele, e foarte posibil să te ridici pe roata din față, să cadă motocicleta peste tine și să mori.

Dacă tragi de ghidoane în stânga sau în dreapta prea puternic în timp ce motocicleta se mișcă, ai toate șansele să acționezi niște forțe similare cu cele în care cineva pune piedică unui alergător, ceea ce înseamnă că în foarte scurt timp o să faci cunoștință cu asfaltul și o să mori.

Dacă încerci să iei un ac de păr pe ploaie și dai de o baltă în apex, există o probabilitate foarte mare să-ți alunece roata față, să cazi cu motocicleta în prăpastie și să mori.

Dacă vrei să ambalezi motorul ca șmecherii înainte să te oprești la semafor și uiți să tragi și ambreiajul, e foarte posibil să te înfigi cu motocicletă cu tot în mașina din față și… ai ghicit, să mori.

Dacă mergi în coloană, în trafic normal, pe mijlocul benzii și fără să păstrezi o distanță mai mare decât cea regulamentară față de cei din față, ai toate șansele să nu poți evita gropile pe care mașinile le încalecă, să înfigi roata față într-un canal, să cazi brusc și… să mori.

Dacă vrei să pleci de la semafor mai tare și uiți că te-ai oprit cu roata spate pe partea albă a unui marcaj de trecere de pietoni, există o probabilitate foarte mare să te ridici pe o roată fără să vrei, să te panichezi și să accelerezi și mai tare, să cazi pe spate, să dai cu capul de capota mașinii din spate și să mori.

Practic, situațiile în care moartea violentă nu se află la capătul operațiunilor (greșite) pe care le poți face cu orice fel de motocicletă sunt extrem de puține, ceea ce face extraordinar faptul că eu sunt acum în fața calculatorului, după ce am făcut un test cu BMW S1000 RR.

Motocicleta asta din imagini are 193 de cai și 178 de kilograme. Trece de prima sută de kilometri pe oră cu start de pe loc după 3,1 secunde, ajunge la 200 de km/h în 6,9 secunde și își atinge viteza de vârf pe la 305 km/h, la vreo 20 de secunde după ce ai ridicat piciorul de pe asfalt. Pe hârtie, cifrele au darul de a-ți face ochii mari și, în cazul în care ai mai mers vreodată cu vreo motocicletă și știi despre ce-i vorba, eventual îți gâdilă glanda fizz. Dar în viața reală, odată ce tragi prima oară de accelerație și simți cum te împinge, fața ta va lua una din următoarele două expresii: fie cea de panică pură a femeii care urmează să fie ucisă în duș din Psycho, fie cea a lui Jack Nicholson de pe afișul din Shining. Pe scurt, fie te sperii de te caci pe tine, fie înnebunești de plăcere și devii acel adrenanile junkie care în pasul următor o să vrea să-și monteze o butelie NOS sub șa, pe motiv că “de la 250 în sus nu mai trage chiar așa de tare”.

S1000 RR este acum la un mic retuș.

Inițial, motocicleta a fost concepută să concureze în campionatul mondial de Superbike din 2009, dar acum se vinde oricui are tupeul să și-o cumpere. Inginerește, e un monument de perfecțiune, cum te aștepți să fie prima încercare în segmentul supersport a unei companii care domină destul de autoritar vânzările de moto la nivel global. Nemții au știut că produsul trebuie să fie impecabil, tăios și fără compromisuri, așa că la evenimentul de lansare inițială, acum câțiva ani, au livrat putere pură iar acum, în 2012, au finisat-o un pic.

Aparent, după cum spun piloții care au mers și cu prima variantă, motocicleta livrează acum “mai multă putere în regim mediu de turație”, “un control mai fin pe viraje” și vine cu o suspensie mai bună. Real vorbind, n-aș avea de unde să confirm sau să infirm aceste review-uri de obsedați, în primul rând pentru că n-am mers cu prima generație a acestei motociclete și apoi pentru că nici după 7 ani de mers cu tot felul de motoare nu cred că aș fi în stare să sesizez diferențe atât de fine.

Ca să poți simți lucruri din astea, mai ales în condițiile în care nu rulezi cu ambele motoare pe un circuit (de preferat același), ci undeva pe Autostrada Soarelui (care ți-a păstrat niște denivelări fatale cam din 3 în 3 kilometri), ar trebui să fii înrudit cu Valentino Rossi, măcar după tată. În febra accelerațiilor, cea mai sesizabilă diferență este cea a tăriei suspensiei față, pe care o poți modifica simplu, cu cheia, în diferite gradații.

Altfel, senzațiile tale pe motocicleta asta se vor împărți în 2 categorii, chiar dacă în manual vei vedea că motocicleta îți pune la dispoziție 4 moduri de rulare: Rain, Sport, Race și Slick. Diferența majoră și sesizabilă este între Rain (care limitează puterea motorului la 160 de CP) și toate celelalte, care îți eliberează toți cei 193 de cai însă taie gazul în funcție de înclinarea pe care o ai în curbe, în grade diferite în funcție de modul pe care rulezi. Pe Sport, spre exemplu, poți pune la bătaie toți cei 193 de cai, însă dacă ai ajuns la un grad de înclinare de 47 de grade, sistemul te potolește, pe Race îți dă mână liberă până la 53 de grade, iar pe Slick ai dezactivate toate limitările (inclusiv ABS și DTC), ca să poți dezlănțui adevăratul revelion.

Mai mult decât atât, BMW s-a mai îngrijit de câteva aspecte care îți pot prelungi viața semnificativ: atâta vreme cât sistemul de Traction Control e activat, senzorii își fac treaba atât de bine încât S1000 RR nu se ridică pe roata din spate dacă accelerezi prea brusc și nici nu-și ridică roata spate dacă frânezi prea brusc cu fața. Desigur, sistemul poate fi dezactivat (pe oricare din moduri) și revelionul poate continua.

Acum, dacă pe o motocicletă normală ai șanse mari să mori exact ca o muscă al cărei cur este singurul lucru care-i trece prin cap când se lovește de parbriz, pe S1000 RR există două variante. Fie iei în derâdere toate avertizările de bun simț și apoi te iei de mână, în Rai, cu frații tăi de nivel de inteligență care au ajuns acolo pentru că au vrut să vadă ce se întâmplă dacă aruncă un toaster băgat în priză în cada de apă cu ei înăuntru, fie îți cumperi motocicleta asta și te duci cu ea direct la echipa de moto de la AMCKart (spre exemplu) să faci niște cursuri înainte să-ți dai drumul cu ea în trafic.

În varianta a doua, ai ceva șanse să înțelegi, corect, ce înseamnă fenomenul moto. Și să trăiești să scrii ceva, orice, în fața computerului, după ce faci un test cu un BMW S1000 RR.

No comments

Post a Reply

© 2012 Mașini cu Giurgea