M-Klasse

O chestiune de percepție

Unii spun că are multe calități, alții spun că are multe defecte. Până la urmă, modul în care vezi mașina asta depinde doar de care parte a bilanțului ești – cea cu plus sau cea cu minus.

La început, mi-o cam furam. Tânăr, entuziast și, mai ales, neliniștit, mă aruncam cu pasiune în argumentații nesfârșite de fiecare dată când primeam întrebarea “ce părere ai despre mașina cutare?”, mai ales dacă răspunsul meu trebuia să convingă audiența că mașina respectivă era, esențialmente, nașpa.

Inițial, ochii care mă priveau păreau interesați. Mai târziu, mi-am dat seama că erau doar mari de uimire. Pe la mijlocul dia… pardon, monologului, începeam să simt deznădejdea cuibărindu-se în ei, iar de-aici înainte existau două finaluri posibile. Unul în care plecam împreună în căutarea alternativelor, iar celălalt în care ne despărțeam și nu mai vorbeam niciodată unul cu altul.

Ceva vreme mai târziu, când mi-am dat seama cât de personal iau unii niște decizii de cumpărare, am început să răspund cu o întrebare: “ți-ai cumpărat-o?”. Exercițiul acesta a fost bun din două motive: 1. Mi-a permis să decid singur și în cunoștință de cauză căror prieteni să le calc în picioare sentimentele și 2. Mi-a salvat viața, pentru că înainte să mă sui pe masa de operație, doctorul m-a întrebat ce părere am despre Renault Laguna, iar eu am aflat înainte să răspund că o cumpărase deja. “E minunată, domnu’ doctor…”

Prin urmare, acum câteva luni, când am primit întrebarea “cum e noul ML?” din gura unui cocalar insinuant, am vrut, în mod natural, să-l troznesc cu vorba. Din fericire pentru el, însă, nu condusesem încă mașina. Iar din fericire pentru spiritul meu critic, n-o condusesem nici eu – altfel aș fi știut că n-am cu ce să-l troznesc și nu m-aș mai fi repezit s-o testez chitit să-i găsesc defectele.

Adevărul e că noul ML are ceva defecte. Mai ales dacă pornești la drum căutând altceva. Adică are defectul că e mare, dacă vrei să-ți cumperi o mașină de oraș. Are defectul că e comfortabil, dacă vrei să faci slalom cu un cart. Și mai are și defectul că nu are cutie manuală, dacă ție îți place ambreiajul.

Dacă, în schimb, ești în căutare de un SUV mare, cu care să pleci din fața blocului și să te mai oprești în vârful muntelui fără să simți c-ai ieșit de pe asfalt, atunci e posibil să fi nimerit fix unde trebuie.

Din fericire, mașina a evoluat față de generația trecută și este acum o alegere în fața căreia nu prea ai ce să comentezi. Mașina rulează pe pluș. Trece peste gropi, denivelări, șine de tramvai sau bucăți de gheață aproape ca un C6 (spun aproape doar pentru că, spre deosebire de C6, ML-ul are roțile atașate prin niște chestii de trenul de rulare). Accelerează de la 0 la 100 de km/h în 7,6 secunde, adică la fel ca un Volvo S60 D5, în condițiile în care cântărește cu vreo 500 de kile mai mult. Și, desigur, împinge în zăpadă ca și cum ai fi un tanchist, tu, cel din spatele volanului.

Bineînțeles, diferența dintre tine și un tanchist este că el va muri intoxicat de gaze de eșamapent, răpus de reumatism, căzut pradă hemoroizilor sau pur și simplu spulberat de bombe, în timp ce tu vei muri de plăcere atingând pielea albă Porcelain din pachetul Designio. Sunt puține mărci care se vor ridica vreodată la nivelul de finețe al unui Mercedes făcut cu simț de răspundere, chiar și cu globalizarea înfloritoare din ultimele decenii. Și nu vorbesc aici de materiale, de durata de viață a lor sau de faptul că unele se strică mai repede ca altele. Nu. Vorbesc de impactul pe care-l are pachetul de Mercedes, vizual și fix tactil, în momentul în care te sui la volan. Puține lucruri se compară cu asta.

Desigur, am găsit și două defecte reale la mașina asta. În primul rând, prețul final al configurației mele ideale, și apoi faptul că poți să te sinucizi încercând să configurezi mașina perfectă. De fapt, cele două defecte sunt și ele relative. Dacă mă uit pe cifrele de vânzări, îmi dau seama că prețul este o problemă doar pentru cei care nu s-au născut să fie posesori de Mercedes, ceea ce mă lasă în postura de avocat al diavolului cu un singur argument care stă în picioare. Faptul că mașina pleacă ea standard de la 59.334 Euro, dar sare de 100.000 imediat ce dai câteva click-uri nevinovate pe niște dotări opționale.

Dacă la jante poți să te abții și să nu dai chiar 3.000 de Euro pe cele de 21 de inch AMG (oricum e mai sănătos să rulezi cu 19 inch de 800 de Euro pe asfaltul de România), imediat ce ajungi la secțiunea Exterior, trebuie să bifezi Trapă panoramică glisantă, acționată electric (2.170 euro). Mai departe, avem pe listă așa: pachetul asistență la conducere Plus – cu Distronic, Pre-Safe și alte “prostii” – 2.790 euro, pachetul On&Off Road (2.356), Pachet memorie scaune (1.103 euro), închidere hayon Easy-Pack (644,80 euro), că doar nu te apuci să te tragi ca nebunul de o ușă care probabil cântărește cât un Jeep blindat din al doilea război mondial. Va mai trebui să bifezi, printre altele: scaune spate încălzite (421 Euro), scaune față climatizate (1.339 euro), Active Curve System (sistem anti-ruliu, 3.844 euro) și un Comand Online de vreo 3 mii și ceva de euro, că doar nu poți să ai mașina asta în secolul 21 și să te uiți pe bord la un ecran de HC.

Pe scurt, într-o configurație decentă scapi cu (sau, mă rog, fără) optzeci și ceva de mii, iar într-una la care vrei să te dai în bărci, scoți din buzunar peste o sută de mii de euro.

Ce să zic. Noi să fim sănătoși.

 

Mercedes ML 350 BlueTEC 4M

Motor: V6 / 3 litri

Putere: 254 CP

Cuplu: 620 Nm @ 1.600 – 2.400 rpm

Greutate: 2.175 Kg

Preț: 59.334 Euro

No comments

Post a Reply

© 2012 Mașini cu Giurgea