renault twizy header

Twizy

Diminețile pentru mine au fost întotdeauna momente pe care mai degrabă mi le-am imaginat decât mi le-am amintit, iar părinții mei au contribuit destul de mult la asta, din moment ce mi-au alimentat procesul de trezire citindu-mi povești dimineața la trezire, în loc s-o facă seara la culcare.

Aparent, dacă cineva îmi citea povești în timp ce mă ridicau din pat și mă îmbrăcau dimineața, scandalul căpăta proporții suportabile.

Așa se face că, de fiecare dată când aud despre un concept de transport care îmbină două lucruri într-unul sau rezolvă mai multe probleme în același timp îmi aduc aminte de diminețile foarte lungi de iarnă în care părinții, bunica și sora mea încercau să mă trezească cu noaptea în cap ca să mă duc la grădiniță.

Și așa se facă că sunt acum ferm convins că Petre Ispirescu ar fi ocupat fără nici un fel de îndoială o funcție de consigliere într-una din familiile marilor producători de mașini. Pe lângă că avea un dar de a culege înțelepciune populară din basme și un har remarcabil de a le povesti mai departe, omul mai era și expert în mijloace de transport alternative. Spre exemplu, când unul din personajele lui primește sarcina de a apărea a doua zi la curtea boierească nici îmbrăcată, nici dezbrăcată, nici călare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe lângă drum, fata apare călare pe un țap, înfășurată într-o plasă.

Cam în aceeași manieră, Twizy pare și el răspunsul la o astfel de problemă pusă unui consiliu de ingineri isteți. Nu e nici scuter, dar nu e nici mașină. Nu merge cu benzină, dar nici nu costă chiar zero lei să-l exploatezi. Nu te protejează complet de viscol, dar îți pune și un acoperiș deasupra capului. Și poate transporta doi oameni fără probleme, dar îi pune să se așeze în tandem.

Vorbind despre Twizy, Renault folosește cuvinte ca: ultramobil, provocator, impertinent. De fapt, Twizy este un cvadriciclu – adică un “vehicul cu patru roți, asemănător bicicletei, acționat de către un motor cu ardere internă (nu e cazul) sau electric.”

Micul transportor de persoane arată îndeajuns de ciudat de unul singur, dar dacă vezi mai multe unul lângă altul începi să te freci la ochi să te întrebi dacă nu cumva te-ai trezit în Star Wars: Atacul Clonelor. Nu neapărat pentru că ți-ar fi frică de el, ci pentru că are personalitate dincolo de metalul și plasticele care îl definesc. Deși are doar 2,34 m lungine și 1,24 m lățime, Twizy pare destul de sigur pe sine, mulțumită roților ieșite în exterior și atitudinii că nu se va răsturna niciodată. Unii îl aseamănă cu un gândac. Alții cu un roboțel. După ce am mers însă destul cu el, mie mi se pare că alte lucruri încep să semene cu un Twizy. Cam atât de puternică e senzația pe care ți-o lasă mica bestie.

Desigur, “mica bestie” e doar un alint. Twizy vine în două variante de putere, și nici una dintre ele nu te va îndemna niciodată să te înscrii cu ea la liniuțe. Twizy 45 are 5 cai putere, e limitat la 45 de km/h și e destinat celor care vor să-l conducă fără permis, iar Twizy normal are 17 cai putere, poate atinge 80 de km/h și pune la bătaie 57 de Nm de cuplu încă de la demaraj.

Senzația la accelerare este, desigur, tipică vehiculelor electrice: te impinge surprinzător de repede la plecare (pe o distanță de 50 de metri are cam aceeași accelerație ca un scuter de 125 de cmc – 0-45 km/h în 6 secunde), după care viteza crește într-un ritm normal și o liniște destul de suspectă până pe la 80 de km/h. Desigur, liniște e mult spus, pentru că Twizy e însoțit de bâzâitul specific vehiculelor electrice pe care, până acum, le-au auzit doar în filme.

Volanul cu sigla Renault pare ușor ciudat poziționat pe o chestie din care vezi asfaltul și pe dreapta și pe stânga, dar ceea ce faci cu el în slalom te poate trimite cu gândul la Clio RenaultSport – nu pentru că ar putea exista vreo legătură între accelerația unui motor de 200 de cai benzină și cea a unuia electric de 17 cai, ci pentru că, atâta vreme cât ești practice în osmoză cu natura, senzația de distracție poate fi similară. Renault a lăsat să transpire informația cum că Twizy este “esență de tehnologie F1”, combinație de cuvinte care dă bine pentr un comunicat de presă și care ridică în același timp niște sprâncene. De fapt, ceea ce spune Renault este că șasiul a fost proiectat de Renault Sport Tehnologies și că fiabilitatea a fost testată pe bancurile de probe ale motoarelor de F1.

Oriunde ar fi fost proiectat însă, rezultatul e simpatico în traseu urban. Twizy pune zâmbete pe fețele oamenilor, îi provoacă să te oprească cu întrebări și ridică pulsul pietonilor care se trezesc lângă o chestie pe patru roți care merge, dar care nu face nici un zgomot în afară de un claxon enervant pe care, e drept, șoferul îl folosește destul de rar pentru că îl deranjează și pe el la fel de mult ca pe cei pe care vrea să-i atenționeze.

Condus cu simț de răspundere, cu atenție la schimbarea din roșu în verde a semafoarelor și cu accelerația apăsată la maxim, Twizy poate pleca fără probleme primul de la semafor și se poate strecura destul de lejer printre celelalte mașini, atâta vreme cât nu te panichezi că circuli prea aproape de ele fără protecția unui geam securizat. Nu e cel mai confortabil loc în care ai putea să fii dacă dai în gropi, după cum îți poate confirma și pasagerul, dar în această configurație de transport, măcar călătoriile tale prin oraș ar trebui să devină mult mai scurte ca durată și mult mai ieftine.

În principiu, povestea acestui cvadriciclu trebuie privită ca o alternativă la un scuter, mai degrabă decât ca o alternativă la mașină. Renault îl vinde pe Twizy în Franța începând de la 7.000 de Euro și îl poziționează poziționează drept concurent pentru aproape toate mașinile de gen smart sau Toyota iQ, dar asta se aplică doar într-un raționament de genul: “decât să dau încă pe-atâția bani pe o mașinuță mică în care oricum merg aproape tot timpul singur, mai bine îmi iau un Twizy”. Pentru că, altminteri, spre deosebire de o mașină (fie ea și super-mini), Twizy nu are uși (are doar niște panouri drept opțiune de 600 euro) și nici nu are portbagaj (ci doar niște spații de depozitare care, e drept, însumează peste 30 de litri).

Spre deosebire de un scuter însă, Twizy e spectaculos: are acoperiș, nu necesită cască și poate sta singur drept fără ajutorul vreunui cric sau fără să te oblige să pui picioarele jos la semafor. Iar experiența electrică pe care o propune se poate rezuma simplu: are o autonomie de 100 de km (în regim de mers normal), încărcarea completă (la orice priză normală de 220 V) durează aproximativ 3 ore și jumătate, consumul de energie pe care-l presupune e cam ca al unui aspirator, iar costul pentru închirierea bateriei de la Renault este de aproape 50 de Euro pe lună. Încărcarea se poate face și parțial, desigur, iar în momentul în care bateria ți se uzează, astfel încât o încărcare normală nu-i mai atinge decât 75% din capacitate, Renault ți-o schimbă cu una nouă, fără cost suplimentar.

Aș cumpăra așa ceva? Mai durează un pic până să-mi pot pune întrebarea asta, pentru că Renault n-a luat încă decizia de a aduce mașina și în România. Dar dacă mi-ar da cineva sarcină să apar a doua zi la o întâlnire, “nici cu mașină, nici cu scuter, dar nici pe jos”, aș pune mâna pe un Twizy instantaneu.

4 comments

 • Eva November 30, 2012

  Asta e masinuta care a aparut intr-un episod Top Gear, cu care a urcat Clarkson direct in birourile lor? Am ras de m-am tavalit pe jos la episodul respectiv :-) . Daca nu e aceeasi, oricum seamana…Mie mi-ar fi teama sa nu fie furata ca o bicicleta :-) , si nici tocmai ieftina nu e!

  Respond
 • [...] Twizy, spre exemplu, este dovada clară că inovațiile pe domeniul mașinilor se îndreaptă în altă direcție. Exact în momentul în care nimeni nu credea că mai e loc de încă o nișă, Renault a venit cu o chestie pe patru roți care nu e nici mașină, nu e nici scuter. Spre deosebire de o mașină, nu are portbagaj normal, nu are geamuri, nu are aer condiționat și, în loc de cotiere, șoferul are la dispoziție genunchii pasagerului din spate, iar spre deosebire de un scuter, Twizy are patru roți și un acoperiș care te scutește de a mai purta cască prin oraș. [...]

  Respond
 • [...] pe kilometru e mai mic decât la un diesel. Spre exemplu, în țările în care se vinde, Renault Twizy costă aproape 7.000 de euro, dar vine și cu contract de închiriere pe baterie, aproximativ 50 [...]

  Respond

Post a Reply

© 2012 Mașini cu Giurgea